Skip to main content

Beskåda vårt Kungarike

31 orter, 700 meter tågräls och över 3000 invånare!

Vi bygger en modelljärnväg med inspiration från olika delar av Sverige. Vi hoppas att ni som besökare ska kunna känna igen några landmärken eller byggnader.

Den del av vår värld som som först stod färdig är vad vi kallar Norrland. Det är en del av anläggningen som är 50 m2 stor och innehåller Åreskutan, Lapporten, Malmbanan och Dalhalla för att nämna några kända namn. Vi har även en liten del av E4 med Högakustenbron som ett stort landmärke i den högra delen.

Ytterligare 150m2 är färdigt, där Stockholm och Västmanland ryms. I Stockholm har vi kända byggnader som Stadshuset, Kaknästornet och Globen med mera.

I Västerås finns bland annat Anundshög, gamla ångkraftverket med Kokpunkten, Domkyrkan och Skrapan.

I Örebro kan ni beskåda slottet, Wadköping och Svampen med mera.

Det finns även fristånde modeller med Eskilstuna, Köping från filmen ”Tårtgeneralen” och Julkalendern ”Storm på Lugna Gatan” som gjordes för Sveriges Television.

Det är mycket trafik på spåren och det är totalt 29 tågset som rullar på anläggningen.

Under våren och sommaren kommer Uppsala att byggas. Ni kan även se att Karlstad och Akvedukten i Håverud är påbörjad.

Namnet Miniature Kingdom anknyter till Kungariket Kungsör. Gustav Vasa köpte år 1538 sig en gård och sedan dess har många svenska kungligheter haft Kungsör som rekreationsort.

Öppettider

Kungariket på 7 minuter

7.16 min

Credit: photosbyfille2

Riket innehåller en stor variation av olika komponenter

Riket har över 3000 invånare, är tidlöst och är inte baserat på något speciellt årtal. Istället har valt att blanda det bästa av alla världar och har tagit inspiration när det kommer till byggnader, landmärken och annat ifrån olika tidsepoker. Så förbered er både på att känna igen platser som finns idag men även att få en liten nostalgikänsla över de äldre delarna.

Förutom invånare, tåg och bilar så finns det en fungerande lift i skidbacken. Vi har flera knapptrycksfunktioner som besökarna kan aktivera.

Hur fungerar våra tåg?

För att styra tågen använder vi en återmatning via LocoNet bus och tågstyrningsprogrammet TrainController Gold. Vill ni läsa mer om TrainController Gold så kan ni göra det här.

När det kommer till växelmotorer så har vi valt att använda oss utav märket Cobalt och som är digitala. Vi använder Rocos Z21 som digitalcentral och Lenz boostrar som förser spåren med spänning.

Hur fungerar våra fordon?

I kungariket finns även ett hundratal fordon i form av bilar, lastbilar, bussar som transporterar våra invånare. För att hålla fordon i rörelse använder vi systemet Faller Car system.

Alla bilar kommer inte att åka runt dock. Vissa kommer att vara parkerade, kanske till och med felparkerade och någon har fått punktering.

Kort fakta om vårt Kungarike

700
meter räls
29
Lok
235
Vagnar
180
växlar
31
Orter
3000
Invånare
250
Fordon
483
Byggnader

Järnvägs- & miniatyrvärlds-fakta

Anläggningen är idag 200m2 stor. Där finns delar av Sverige från Abisko ner till Stockholm och Mälardalen. Vi har ingen ambition att försöka få platserna geografiskt rätt.

Vår förhoppning är att ni som besökare ska kunna känna igen några av landmärkerna vi bygger upp. Bygget pågår på ytterligare ca 50m2 där Uppsala, Karlstad och akvedukten i Håverud ska få plats.

 • Rälsen vi kör på är från tillverkaren Roco.
 • Växelmotorerna vi använder är av märket Cobalt och är digitala
 • Vi använder Roco/Fleischmans Z21 digitalcentral med boostrar från Lenz
 • Vi använder återmatning via LocoNet bus
 • Anläggningen styrs av 3 datorer med hjälp av dataprogrammet TrainController Gold, från Freiwalds
 • Längden på spåren som vi kör på i dagsläget är ca 700 meter och vi använder drygt 180 växlar
 • Malmbanan är en egen slinga på det övre planet där 5 tågset samsas om spåren
 • Övriga anläggningen hänger ihop och där kör i dagsläget 24 tågset
 • Det rullande materialet kommer i huvudsak från tillverkarna Roco, NMJ och Jeco
 • Över Högakustenbron och Essingeleden rullar idag lastbilar på systemet Faller Car System. Mer vägar förbereds för rullande trafik.
 • Vi har ca 3000 st små figurer, 200 bilar och 2000 träd.

Upptäck en del av vår miniatyrvärld genom fotografens ögon